Anne: Ober, er zit een worm in mijn kroket

Blog banner Anne.png

Duurzame Voeding | Worm in de kroket?

 
‘Harregat, er zit een worm in mijn kroket’, roept Harm uit en zwaait wild naar de ober. De ober legt hem vriendelijk en geduldig uit dat er insecten in de duurzame appeltaart zitten. Harm zit hem stomverbaasd aan te kijken, dat antwoord had hij niet verwacht. Insecten met opzet in het eten? De ober legde uit dat insecten gezond en lekker zijn. Veel eiwitten, weinig koolhydraten en ook nog duurzaam verbouwt. Dat laatste woord had Harm al vaker gehoord op zijn vakantieadres in Kessel
 
Meelwormen uit Kessel in de pan. Dat heb ik weer. Vol goede moed neemt hij een hapje uit de kroket, met samengeknepen ogen. Verrast kijkt hij op. Het smaakt verdorie ook nog. Aangemoedigd bestudeert hij de menukaart en besteld doldriest een meelwormenpizza en een portie chocoladesprinkhanen
.Meelwormen bitterbal.jpeg
 
Meer weten over  eetbare insekten uit Kessel? Klik hier
 
appeltaart.jpg
 
APPELTAART MET BUFFALO'S
De klassieke appeltaart is in dit recept uitgebreid met de gezonde toevoeging van buffalo's. Deze eiwitrijke voedingsbron geeft de klassieke appeltaart een heerlijke lichte notensmaak door de buffalo's en verhoogt de voedingswaarde van dit nagerecht of tussendoortje met gezonde eiwitten, vitaminen en mineralen.
 
INGREDIËNTEN
250 gram boter
3 eieren
20 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 snufje kaneel
300 gram tarwemeel
1 pakje bakpoeder
100 gram krenten
3 appelen
30 gram buffalo's
 
BEREIDING
De boter op kamertemperatuur samen met suiker, specerijen en eidooier tot een glad deeg roeren. Dan de bloem en de bakpoeder  erdoorheen zeven. De eiwitten tot schuim kloppen en bij het beslag mengen. Vervolgens de gespoelde krenten en 2 ongeschilde, fijngesnipperde appelen toevoegen. Tot slot de buffalo's toevoegen en het beslag in een ingevette taartvorm gieten. De bovenzijde garneren met schijfjes gesneden appel.
 
BAKKEN
Op 180ºC bakken gedurende 40 minuten. Enkele minuten laten afkoelen buiten de oven en dan omgekeerd op een gebakrooster laten afkoelen.
 
 
Salade wormen 2.jpg
 
MEELWORMENSALADE
 
INGREDIËNTEN
- 1 krop sla
- 1 komkommer
- 1 tomaat
- 1 potje meelwormen
- 2 el crème fraiche
- paprikapoeder
- olie om te frituren (bv. arachideolie)
- olijfolie
- (balsamico)azijn
- peper en zout
 
BEREIDING
Pluk de sla in stukjes, was ze en laat ze uitlekken. Was de komkommer en de tomaat, en snijd ze in plakjes. Leg de sla en de schijfjes in een grote schaal en besprenkel met olijfolie en een beetje (balsamico)azijn. Verhit de olie en bak de meelwormen tot ze knapperig zijn. Laat de wormen uitlekken.
 
Vermeng de crème fraiche met een halve theelepel paprikapoeder en breng op smaak met peper en zout. Strooi de meelwormen over de salade en werk af met een bolletje crème fraiche.