Spelen met metaforen

Banner sprinkhanen.png

Spelen met metaforen

André Kuipers was in 2011 mijn inspirator voor het ontstaan van de Sunny Economy gedachte. André was in september in De Doolhof, het theater van de Bijbelse passiespelen in Tegelen, met de voorstelling ‘Mijmeren onder de sterrenhemel’. Een mooie gelegenheid om met hem in gesprek te komen. In dat gesprek heb ik hem het Sunny Economy idee uit de doeken gedaan.

Vanuit de ruimte zag je die blauwe bol aarde en daarop, vanuit de ruimte  niet te zien, krioelen een kleine 8 miljard mensen als een soort veredelde bacteriën rond. Bijna alles wat de mensen op deze blauwe bol doen is gebaseerd op energie gebruik. Ga dus je economisch systeem hierop baseren, duurzaam opwekken, gebruiken , ruilen/betalen en opslaan.

Met de Sunny als energie ruil/betaal eenheid. De verdere details die ik hem vertelde zijn op de sunny-economy.com website te lezen. Na mijn uitleg en het maken van de foto, moest hij zich gaan omkleden voor zijn voorstelling. Bij het weglopen zei hij over zijn schouder 'sprinkhanen'.

Sprikhanen ? Het kwartje viel niet direct bij me. Maar ja, de Doolhof, het theater van de passiespelen, is dus min of meer bijbels grondgebied. Het 2e Bijbelboek Exodus verhaalt over Mozes, de Farao van Egypte met de 10 plagen. Een er van is de sprinkhanenplaag. André verwisselde mijn metafoor veredelde bacteriën met zijn metafoor sprinkhanen.

Is de mensheid momenteel niet als een zwerm vraatzuchtige sprinkhanen bezig onze blauwe bol voor het leven van haar nageslacht te verwoesten?

Hans en André sep 2019 Den Doolhof.jpg

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de mens voor het eerst voet op de maan zette. Voor astronaut André Kuipers een moment om bij stil te staan. Dat doet hij met een reeks openluchtvoorstellingen.

That’s one small step for a man, one giant leap for mankind. Met die woorden zette de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan, op 20 juli 1969. André Kuipers noemt het misschien wel de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de mensheid. „Het leven is ooit begonnen in de oceanen. Er werd een grote stap gemaakt toen er leven op het land kwam. In dit tijdperk maken we de volgende stap, voor het eerst verlaten we onze biotoop. De aarde, waar de gehele geschiedenis van de mensheid zich heeft afgespeeld. Het betekende het begin van een nieuw tijdperk.”

 

Het is voor André Kuipers aanleiding om te ‘Mijmeren onder de sterrenhemel’. In die voorstelling neemt de astronaut het publiek mee op reis naar de maan en de geschiedenis eromheen. Dat doet hij met begeleiding van het Kamerata String Orchestra.

Impressie van de voorstelling

andre_kuipers__amp__kamerata_string_orchestra.jpg